Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Časové rámce obchodování

Časový rámec (anglicky timeframe) nám říká, za jak dlouho se zformuje jedna svíčka nebo čárka na našem grafu. Co to znamená pro trading se dozvíte v našem článku.

Pokud sledujeme 5 minutový časový rámec, každá svíčka nebo čárka reprezentuje pětiminutové časové období, během kterého se zformuje open, high, low a close cena.

Nejrozšířenější platforma MT4 nám nabízí následující časové rámce:

M1 – 1 minuta"Pokud pocítíte nějaký tlak, že se věci dějí příliš rychle, neváhejte a začněte obchodovat vyšší timeframe."
M5 – 5 minut
M15 – 15 minut
M30 – 30 minut
H1 – 1 hodina
H4 – 4 hodiny
D1 – 1 den
W1 – 1 týden
MN – 1 měsíc

Jaký časový rámec bych měl zvolit pro své obchodování?

Jedním z hlavních důvodů, proč obchodníci na finančních trzích prodělávají, je špatný výběr časového rámce. Začínající obchodníci chtějí zpravidla rychle zbohatnout, a tak začínají na malých timeframech, jako M1 nebo M5. Pokud tento rámec nevyhovuje jejich osobnosti a psychice, pak se dostaví frustrace a tím začátek konce ziskového obchodování.

Časový rámec by měl hlavně odpovídat osobnosti obchodníka. Někdo preferuje H1 (hodinový) graf, protože tento rámec patří mezi delší, ale není zase příliš dlouhý. Obchodních signálů je méně, ale zase ne příliš málo. Obchodník má více času na analýzu trhu a nemusí nikam spěchat.

Na druhou stranu, pro jiného obchodníka bude hodinový rámec příliš dlouhý. Pohyby trhu pro něj budou příliš pomalé a bude bojovat s pocitem, že se nic neděje. Tento obchodník může preferovat M15 nebo M5.

Další obchodník zase řekne, že se na H1 nedá obchodovat, protože je to příliš rychlé. Takový obchodník bude preferovat denní, týdenní a měsíční časové rámce.

Teď se pravděpodobně ptáte, jaký timeframe je vhodný právě pro vás? Při této volbě vycházejte hlavně z vaší osobnosti. Během obchodování se musíte cítit pohodlně. Pokud ucítíte nějaký tlak, že se věci dějí příliš rychle, neváhejte a začněte obchodovat delší timeframe. Neohlížejte se na nikoho jiného, jde přeci o vaše peníze. Časové rámce můžeme rozdělit do tří základních skupin – dlouhodobé, krátkodobé a intradenní.

Dlouhodobé časové rámce

Dlouhodobí obchodníci vychází obvykle z denních či týdenních grafů, a zůstávají v obchodě často i několik měsíců či let.

Výhody:
  • Nemusíme sledovat trhy během dne
  • Spready a náklady na obchod nehrají v obchodování téměř žádnou roli
Nevýhody:
  • Velké stop lossy, aby obchodníka z obchodu nevyhodila krátkodobá volatilita. S tím je spojena nutnost většího obchodního účtu.
  • Málo obchodů, zpravidla v řádech jednotek za rok (myšleno na jeden měnový pár)

Krátkodobý časový rámec

Obchodníci často používají hodinové časové rámce a obchody drží od několika hodin do několika dní.

Výhody:
  • Více příležitostí k obchodování
  • Menší náchylnost ke krátkodobým nevyzpytatelným rozmarům trhu
Nevýhody:
  • Vyšší transakční poplatky (více obchodů = častěji platíme spready a poplatky)
  • Držení obchodu přes noc, většina měnových párů má negativní swap

Intradenní časový rámec

Při obchodování intradenního časového rámce se často používají minutové a pětiminutové grafy.

Výhody:
  • Mnoho obchodních příležitostí
  • Obchodovat můžeme i s menším účtem
  • Pozici nedržíme přes noc
Nevýhody:
  • Více obchodů = zaplatíme více na spreadech a poplatcích
  • Vysoká váha nákladu na obchod (pokud máme stop loss 10 pipů a připočítáme k němu náklad na obchod 3 pipy, jedná se o navýšení 30%, v případě krátkodobých obchodů se stop lossem 100 pipů je navýšení o třípipový spread pouze 3%)
  • Psychicky mnohem náročnější

Závěr

Doporučujeme si vyzkoušet všechny typy timeframů. Na základě osobních zkušeností budete moci nejlépe vybrat pro vás ten správný. Možná zjistíte, že když obchodujete, vycházíte hlavně z H4 a H1, ale obchody zadáváte na M5.