Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Aussie oslabuje před zprávou RBA proti dolaru

Očima brokerů

Minulý týden zveřejněná oficiální zpráva ze zasedání Australské rezervní banky jen mírně aktualizovala únorové vyhlášení o monetární politice. Dozvěděli jsme se, že diskuse se točily kolem překvapivého 0,5% poklesu reálného HDP za třetí čtvrtletí roku 2016. Představitelé připisují pokles krátkodobým faktorům, jako je špatné počasí, které mělo silný dopad na oblast stavebnictví a na slabou dodávku uhlí.

Australským politickým činitelům dál dělá starosti prognóza spotřeby. Pravda je, že míra úspor neklesá a růst mezd zůstane nízký. Silná nejistota převládá ohledně údajů o pracovním trhu a předpovědi míry nezaměstnanosti jsou smíšené. Přesto by mělo očekávání výhledu lepších podmínek trhu práce posílit proinflační tlaky, ale inflace by měla v každém případě zakončit rok výrazně níž, než je cíl RBA 2,10%.. V této zprávě se neobjevilo nic překvapivého a nadále si myslíme, že oficiální úrokové sazby zůstanou v tomto roce beze změny. Finanční trhy vstřebávají pouze 25% pravděpodobnost zvýšení sazeb do konce roku. Zatím se zdá, že další zasedání, které se bude konat 7. března, nepřinese nic zásadního.

Základní ukazatele australské ekonomiky jsou jednoznačně smíšené a budí obavy. Například míra zadlužení domácností je na rekordní úrovni a to podporuje náš medvědí pohled na australský dolar. Nízká cena peněz nadále působí vzestupné tlaky na ceny bydlení. Druhou stranou mince je, že tlačí investory vzít na sebe zvýšenou míru rizika. V důsledku toho se domníváme, že australská ekonomika může být již v bludném kruhu.

V neposlední řadě nově vynaložený soukromý kapitál oslabil za poslední čtvrtletí roku 2016 o 2,1%, zatímco konsenzus předpokládal mírný pokles o 0,5%. To potvrzuje náš medvědí pohled na AUD vůči dolaru. V průběhu několika příštích týdnů zamíříme k 0,76. Nemůžeme ale zapomínat, že je tu i důvod ke spokojenosti, zlato se nyní obchoduje na nejvyšší úrovni od 11. listopadu.

Autor
Yann Quelenn

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 27.2.-.3.3.2017
Intermarket analýza: Rozpaky z politiky Trumpa odeznívají, dolar roste!
9 rad jak v myšlenkách opakovaně neprožívat tradingové nezdary

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Aussie oslabuje před zprávou RBA proti dolaru