Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

4 kvality úspěšných obchodníků

O úspěchu

Již dlouhá léta se pohybuji v oblasti tradingu. Za tuto dobu jsem poznal mnoha obchodníků a jejich obchodních přístupů. Je vždycky velmi zajímavé vidět, jak úspěšní obchodníci dosahují svého úspěchu. Ohromuje mě nejenom různorodost strategií, které používají k vytváření zisků z obchodování nebo investování, ale i jejich dovednosti, se kterými své přístupy vytvářejí a následně uvádí do praxe. Pro představu jsem zde sepsal čtyři nezbytné charakteristiky úspěšného tradera.

Touha se stále zlepšovat


Nedávno jsem se setkal s traderem, který je již mnoho let velmi úspěšný. Přesto se účastní různých nových seminářů a mítinků zaměřených na obchodování a investování. Dokonce neváhá za novými informacemi cestovat do zahraničí, a to nejenom po Evropě. Je jasné, že chce zůstat v obraze o tom, co se aktuálně děje na finančních trzích, tj. v jeho byznyse. Chce se zlepšovat a být připraven na neustále se měnící situace na trzích. Zároveň sleduje vlastní výkonnost a stanovuje si velmi specifické cíle.

Důsledné využívání svojí výhody


Skutečně dobří obchodníci v mnohém připomínají sportovce. Jsou agresivní a jdou za svým cílem. Neváhají využít své výhody, kterou na trhu našli. Dodržují svá pravidla (sportovní terminologií – dodržují stanovenou zápasovou taktiku) a pokud vidí, že mají navrch, nepoleví, dokud nevyhrají. Na trzích, stejně tak i ve sportu, se nehraje na „mohl jsem vyhrát“. Důležitý je výsledek.

Emoční odolnost


Velmi úspěšní obchodníci mají velkorysý přístup k prohrávání. Neberou ztráty nijak osobně. Snaží se z nich poučit. Vědí, že se to stává. Peter Sasín na našem semináři o psychologii tradingu říkal: „Neexistují chyby nebo prohry, jen zpětná vazba.“ Berte proto ztráty jako důležitý zdroj informací pro váš další rozvoj. Každý obchod je potenciální ponaučení. Odolnost znamená, že excelentní obchodníci obchodují dobře i v těžké situaci. Mohou mít ztrátový den, týden, přesto stále pokračují v dodržování svého obchodního plánu. Jak se píše v jedné tradingové knize: „Emoce jsou dobré na svatbách a pohřbech, ne v tradingu.“

Kreativita


Často si tradeři myslí, že k obchodování není kreativita zapotřebí. Přisuzují ji spíše umělcům. Ale i mezi obchodníky na finančních trzích je kreativita jednou z důležitých dovedností. Je až s podivem, kolik úspěšných obchodníků je zároveň velmi kreativních. Hledají totiž výhody na nejméně pravděpodobných místech. Koukají na zajímavé vazby na trhu, který obchodují i na vzájemné vztahy mezi trhy. Jeden z obchodníků mi nedávno povídal o strategii, která využívá právě vztahu mezi více trhy. Tento obchodník na této myšlence vydělává konzistentní peníze. Proto doporučuji... Buďte kreativní. Zkoumejte, bádejte.

 

Když píši o těchto čtyřech kvalitách úspěšných obchodníků, ani mě neudivuje, že tyto dovednosti lze vidět také u úspěšných sportovců, podnikatelů či umělců. Pokud jste profesionální obchodník, tak jste skutečně podnikatel, který podniká. Vše je propojené. Mnoho stejných podnikatelských vlastností, které najdeme ve světě byznysu, najdeme i u excelentních traderů.

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
4 kvality úspěšných obchodníků